Wątróbka ma tyle samo fanów ile osób, które jej nienawidzą. Dla mnie nie jest ona zmorą z dzieciństwa, wprost uwielbiam ją pod każdą postacią. Usmażona z cebulą i jabłkiem, podana na bagietce z rukolą i żurawiną świetnie łączy ze sobą różne smaki. Może z powodzeniem znaleźć się na imprezowym stole. Wkrótce andrzejki więc może się skusicie?
Składniki:
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 1 winne jabłko
- łyżeczka majonezu
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- majeranek
- kminek
dodatkowo:
- bagietka
- garść rukoli
- konfitura z żurawiny
- świeży grubo zmielony pieprz
Wątróbkę oczyścić z niepotrzebnych elementów. Cebulę pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać wątróbkę, czosnek, sól i przyprawy. Jabłko obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Wrzucić do wątróbki i wszystko razem usmażyć. Przestudzić, dodać majonez i zmiksować blenderem na mus.
Bagietkę pokroić ukośnie na kromki. Ułożyć na niej rukolę, pastę i łyżeczkę żurawiny. Oprószyć pieprzem.
Narobiłaś mi apetytu :D
OdpowiedzUsuń