To już ostatni dzwonek, żeby upiec ciasteczka do powieszenia na choince. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście to zachęcam do skorzystania z tego przepisu- pierniczki w pieczeniu nie tracą kształtu więc idealnie nadają się do dekorowania. Zaraz po upieczeniu są chrupiące a po kilku dniach miękną.
Składniki na około 30 sztuk:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki miodu
- 1 żółtka
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka przyprawy do piernika
- 25 g masła
do dekoracji:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 białko
- łyżka wrzątku
- barwniki spożywcze
- ozdoby cukrowe
Masło i miód rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski razem z sodą, przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Dodać żółtko i wystudzony miód z masłem. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około pół centymetra i wycinać ciasteczka.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. W każde ciasteczko wbić kawałek patyczka szaszłykowego w miejscu, gdzie ma być dziurka na nitkę. Piec w 180*C około 10 minut. Zaraz po upieczeniu zanim ciasteczka jeszcze będą miękkie przepchnąć wykałaczkę na drugą stronę, żeby przebić ciasteczko na wylot. Wystudzić. Białko utrzeć z cukrem pudrem i wrzątkiem. Podzielić lukier na kilka części i zabarwić barwnikami na różne kolory. Dekorować pierniczki i ozdabiać cukrowymi dekoracjami.
Piękne pierniczki choinkowe :o)
OdpowiedzUsuń