Co zrobić, kiedy nie możemy się zdecydować na jakie ciasto mamy ochotę? Albo jeśli w naszej rodzinie każdy lubi coś innego i chcielibyśmy wszystkim dogodzić? Jest na to sposób- wystarczy wykorzystać silikonową foremkę do pieczenia ciasta w porcjach (do nabycia w sklepie Strefa Ulubiona tutaj: klik). Można w niej upiec aż 8 rodzajów ciasta jednocześnie. U mnie w ruch poszły dziś mrożone owoce i czekolada. Jako bazę wykorzystałam przepis na ciasto z książeczki dołączonej do foremki. Jest tanie, przepis łatwo zapamiętać a ciasto wyrasta bardzo mocno (co widać na zdjęciu poniżej). I oczywiście jest pyszne. Wystarczyło w zasadzie na jedno posiedzenie przy kawie.
Składniki:
- 200 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka kakao
- 1/2 tabliczki czekolady
- mrożone lub świeże owoce: truskawki, maliny, jagody
Masło roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, zmiksować. Na końcu wlać masło i zmiksować na jednolitą konsystencję. Połowę ciasta wyłożyć do foremki, napełniając otworki do 3/4 wysokości. Resztę ciasta zmiksować z kakao. Dodać posiekaną czekoladę. Wyłożyć ciasto do foremki. Na jasnym cieście ułożyć owoce (mrożonych nie rozmrażamy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez), piec około 30 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą.
Pysznie wygląda i w jednym ciescie tyle smaków. Wspaniale !
OdpowiedzUsuńPrzepyszny pomysł, na pewno z niego skorzystam .
OdpowiedzUsuńAle swietna foremka.
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetna! Mam kilka pomysłów na jej wykorzystanie na slodko i wytrawnie.
OdpowiedzUsuńciasto ok. tylko gdzie w Bialymstoku kupie taka foremke?
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;) Z mrożonych owoców korzystać nie lubię, ale na pewno zrobię go w lato :D Oprócz tego design bloga jest ciepły i miły zachęcający do czytania a przelicznik wag przyda się każdemu z nas. Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuń