Ciasto to upiekłam do przedszkola córeczki na poczęstunek z okazji Dnia Babci i Dziadka. To impreza seniorów ale chciałam, żeby maluszki też znalazły na stole coś dla siebie. W tym wypieku połączyłam sernik pieczony na biszkopcie kakaowym z malinową pianką, galaretką i żelkami. Nic tak nie przyciąga małych łasuchów jak kolory, galaretki i żelki. Wiem, że żelki to nic zdrowego ale przecież dzieci za nimi przepadają! W końcu wnuczkom w święto Babć też coś się należy!
*blaszka 25*34 cm (36 kawałków)
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
- 1 kg serka na sernik (z wiaderka)
- 5 jajek
- 2 torebki budyniu waniliowego (po 40 g)
- 120 ml oleju
- 1 szklanka cukru
na piankę:
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 galaretki malinowe
- 1,5 szklanki wrzątku
na wierzch:
- galaretka niebieska
- żelki misie (72 sztuki)
Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut.
W tym czasie przygotować masę serową: białka ubić. Żółtka osobno utrzeć z cukrem. Następnie ucierając dodawać po trochę sera, budynie i olej. Na końcu wmieszać pianę z białek. Masę serową wyłożyć na upieczony biszkopt i piec w 180*C pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec kolejne pół godziny. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku, następnie porządnie wystudzić.
wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńwygląda super
OdpowiedzUsuńświetne ciacho na urodziny i inne uroczystości dla dziecka
OdpowiedzUsuńBiszkopt wystudzić i dopiero wyłożyć ser?
OdpowiedzUsuńBombowy.
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto dla chłopaka, który jest wielbicielem żelków. Wyszło genialnie! :)
OdpowiedzUsuń