Pizzę domową robię dość często. bo domownicy ją uwielbiają ale taka klasyczna jak zawsze już mi się znudziła znudziła. Zmieniłam całkowicie dodatki i choć wyszło mniej "pizzowo" to przepysznie. Zresztą wszystko, co jest polane sosem czosnkowym znika u nas w mgnieniu oka.
Składniki:
na ciasto:
- 225 g mąki (najlepiej typu 00)
- 135 ml letniej wody
- 15 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
dodatki:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka ostrego sosu jalapeno lub chilli (można pominąć)
- 1/2 brokuła
- 200 g mozzarelli (najlepiej startej)
- 2-3 kabanosy
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Mąkę przesiać do misko, dodać sól i cukier. drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do miski, wyrabiać. Bo chwili wyrabiania wlać olej. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 kwadranse.
W tym czasie przygotować dodatki: ketchup wymieszać z ostrym sosem i ziołami. Brokuła obgotować z osolonej wodzie i podzielić na mniejsze cząstki. Kabanosa pokroić. Fasolę i kukurydzę odsączyć i przepłukać zimną wodą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować sosem. Posypać połową mozzarelli i ułożyć dodatki. Wierzch posypać resztą sera i ziołami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C na najniższą półkę i piec około 12-15 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować sosem. Posypać połową mozzarelli i ułożyć dodatki. Wierzch posypać resztą sera i ziołami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C na najniższą półkę i piec około 12-15 minut.
Proszę napisać gdzie można taką mąkę kupić?
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w sklepie internetowym frisco.pl ale wiem ze czasem w Kauflandzie sie pojawia.
OdpowiedzUsuń