Jeśli lubicie mleko w proszku to ten torcik na pewno trafi w Wasz gust.Warstwy wilgotnego ciasta przełożone są kremem mlecznym a całość przełamuje kwaśny posmak powideł śliwkowych. Ciasto nie jest przesłodzone ale jeśli mleko w proszku to nie Wasz smak, to nie próbujcie go piec. Ten smak tutaj dominuje więc trzeba go naprawdę lubić. My uwielbiamy wszystko z dodatkiem mleka w proszku więc nam bardzo smakował:)
*Jako bazę tortu wykorzystałam przepis na ciasto mleczne ze starego wycinka z Poradnika Domowego jeszcze z lat 90-tych.
*tortownica 21 cm:
Składniki:
na ciasto:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 3 jajka
na krem:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka w proszku pełnego (odtłuszczone granulowane się nie nadaje)
- kostka masła
na polewę:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wrzątku
- 2 łyżki kory mlecznej (możecie ją kupić w sklepie Słodki Świat tutaj: (klik)
dodatkowo:
- 300 g powideł śliwkowych (lub innego kwaśnego dżemu)
- 1/2 szklanki posłodzonej kawy
Przygotować ciasto: masło, mleko, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Do zimnej masy wmiksować żółtka a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. przełożyć je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić. Zimne ciasto przekroić na trzy blaty, jeśli urośnie z "górką" to należy ją ściąć do równa (ja te okrawki wykorzystałam do zrobienia bajaderki).
Przygotować krem: mleko i cukier zagotować, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając dodawać na zmianę po trochę mleka w proszku i wystudzonego mleka z cukrem. Na paterze umieścić dolny blat ciasta. nasączyć go kawa i posmarować połową powideł. Wyłożyć połowę kremu i przykryć ciastem. Tak jak poprzednio ciasto naponczować, posmarować powidłami i wyłożyć resztę kremu mlecznego. Przykryć ostatnim blatem ciasta.
Masło, kakao i cukier puder zagotować. Dodać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. kiedy trochę przestygnie polać torcik i posypać kora z czekolady. Wstawić do lodówki, żeby masa zastygła. Najlepiej smakuje po lekkim ogrzaniu, radę wyjąć z lodówki na kwadrans przed podaniem.
PO co w składnikach na ciasto są powidła śliwkowe, skoro w przepisie wykonania ciasta ich nie ma?
OdpowiedzUsuńProszę dokładnie przeczytać przepis, wszystko jest opisane.
UsuńWitam, czy jest pani w stanie podać o ile trzeba zwiększyć ilość składników na biszkopt na tortownicę 24 cm?
OdpowiedzUsuńJuż nie trzeba, poradziłam sobie. Torcik świetnie wygląda i jest przepyszny :) Dziękuje i pozdrawiam :)
Usuń