jabłecznik z połówek



Jabłecznik z połówek to ostatnio bardzo popularne ciasto. Mimo tego, że jest tanie i szybkie do zrobienia, to smakuje świetnie. Nie wymaga dużego nakładu pracy, żadnego ścierania czy przesmażania jabłek. Dużą blaszkę zrobimy już za kilka złotych więc polecam je szczególnie oszczędnym paniom domu. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder lub lukier na wierzch 
Mąkę przesiać na blat, dodać posiekane masło, cukier puder, serek homogenizowany i proszek do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, owinąć je folią i wstawić na godzinę do lodówki. 






Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną połowę rozwałkować na dnie wyścielonej papierem blaszki. Jabłka obrać, podzielić na połówki, ułożyć je na cieście i posypać cynamonem.






 Przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować. 

1 komentarz: