Uwielbiam tartaletki za to, że można je nadziać czymkolwiek, zarówno na słodko jak i na słono. Najczęściej robię je z budyniem i owocami ale tym razem postanowiłam wykorzystać zapas serka mascarpone.To był strzał w dziesiątkę, bo lekkie i kremowe nadzienie doskonale komponowało się z kruchym mocno kakaowym ciastem. Całość przełamałam dżemem z czarnej porzeczki, którego kwaśna nuta dodała tym ciastkom charakteru. Spody tarteletek zawsze smaruję czekoladą, dzięki temu nie muszę się martwić, że odmiękną od nadzienia.
Składniki na 6 sztuk
na kruche ciasto:
- 130 g mąki
- 20 g ciemnego kakao
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
na nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml schłodzonej kremówki
- łyżka cukru pudru
- 6-7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g czekolady deserowej
dodatkowo:
- masło i mąka do foremek
Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wycinać kółka odrobinę większe od średnicy foremek. Foremki wyłożyć ciastem, nakłuć je widelcem w kilku miejscach i do razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 10 minut. Wystudzić i delikatnie wyjąć ciastka z foremek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz