surówka z modrej kapusty



Bez surówki nie ma obiadu, jak dla mnie to w zasadzie mogłoby nie być mięsa ale surówka musi być. Jeśli chodzi o czerwoną kapustę to najbardziej lubię właśnie taką w wersji na surowo. Dodaję do niej różne dodatki, obowiązkowo jabłka. Najczęściej podaję ją do pieczeni z sosem. 

Składniki:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 
  • sól, pieprz
Kapustę drobno zeszatkować, nasolić, odczekać chwilę i odcisnąć z soku. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszać ze śmietaną, czosnkiem i pieprzem. Dodać do warzyw i wszystko razem wymieszać. 

1 komentarz: