Bez surówki nie ma obiadu, jak dla mnie to w zasadzie mogłoby nie być mięsa ale surówka musi być. Jeśli chodzi o czerwoną kapustę to najbardziej lubię właśnie taką w wersji na surowo. Dodaję do niej różne dodatki, obowiązkowo jabłka. Najczęściej podaję ją do pieczeni z sosem.
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Kapustę drobno zeszatkować, nasolić, odczekać chwilę i odcisnąć z soku. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszać ze śmietaną, czosnkiem i pieprzem. Dodać do warzyw i wszystko razem wymieszać.
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuń