Prosty i szybki mazurek dla wielbicieli mleka w proszku. Co prawda nie jest przesłodzony ale mleko w proszku ma dość mdły smak dlatego dobrze jest je przełamać czymś kwaśnym. Dlatego pod mleczną polewę wyłożyłam cienką warstwę dżemu pomarańczowego.
Składniki:
na ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
na nadzienie:
- 50 g mleka w proszku
- 50 g masła
- 75 g cukru pudru
- 25 ml wrzątku
- 2 łyżki dżemu pomarańćzowego
dekoracja:
- płatki migdałowe
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć spód o kształcie jaja. Z reszty ciasta zwinąć dwa wałeczki, zapleść je o siebie i ułożyć wokół spodu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut, do zarumienienia ciasta. Wystudzić. Posmarować dżemem. Mleko w proszku wymieszać z cukrem pudrem. Wlać roztopione masło i wrzątek, szybko dokładnie zmiksować i wylać na ciasto. Odczekać aż zastygnie. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do woreczka, odciąć końcówkę i wycisnąć na cieście kształt gałązek bazi. Końcówki płatków migdałowych zanurzać w czekoladzie i układać "bazie" na gałązkach z czekolady.
To zdecydowanie mój ulubiony mazurek :)
OdpowiedzUsuńvyborny !!!
OdpowiedzUsuńVyborny !!!
OdpowiedzUsuń