babka z makiem


Wielkanoc tuż tuż a więc wszędzie pojawiają się już babki i mazurki. Ja postanowiłam w tym roku wypróbować kilka nowych przepisów, zwłaszcza na taka babkę, która chodziła mi już po głowie od jakiegoś czasu. Wyszła pyszna: wilgotna, w sam raz słodka a mak w niej przyjemnie chrupał. Okazała się smaczną odmianą od tradycyjnej babki piaskowej.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • lukier na wierzch 
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i solą, przesiać.  Masło utrzeć na biało a następnie nadal ucierając dodawać cukier a później jajka. Kiedy masa będzie jednolita dodać mąki i mak. Krótko zmiksować. Przełożyć do foremki na babkę (metalową foremkę najpierw wysmarować masłem i wysypać mąką). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut, sprawdzając patyczkiem. Po wystudzeniu polukrować. 



1 komentarz:

  1. Moja mama często taką robiła. Przypomniałaś mi cudne chwile dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń