"Stefan" - ciasto bez pieczenia


Wszyscy znamy Stefankę i Stefanię, czyli pyszne ciasta na bazie kaszy manny. Dziś mam dla Was przepis na Stefana czyli ciasto z tych samych składników ale w odwrotnej wersji. Zamiast kakaowej masy w herbatnikach mamy kakaowe herbatniki z jasną masą kakaową. A całość polałam rozpuszczoną czekoladą orzechową, która pasowała tutaj idealnie i nadawała wspaniały chrupiący smak. Jeśli lubicie kokos i ciasta o zwartej konsystencji to koniecznie musicie je zrobić, na pewno Wam zasmakuje. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
  • 40 sztuk herbatników kakaowych
  • 1,5 l mleka
  • 1.5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych
  • 300 g masła
  • 200 g  czekolady mlecznej z kawałkami orzechów
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki (lub ewentualnie mleka)
Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, dno wyłożyć połową herbatników. Kaszę mannę wymieszać z cukrem i kokosem.  Mleko zagotować z masłem, wsypać mieszankę z kaszą i mieszając gotować kilka minut aż powstanie gęsta masa. Gorącą wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą ich warstwą. Odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać, zalać kremówką i ustawić nad parą, mieszając rozpuścić. Polać ciasto, kiedy wystygnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. 

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe i napewno pyszne ciasto, a w dodatku bardzo proste w przygotowaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten Stefan wygląda bardzo apetycznie. Muszę wypróbować ten przepis. Wpadłam tu przez przypadek, ale zostaję na dłużej, bo to blog dla takich łasuchów jak ja. Pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wyszło pyszne. Moja rodzina się nim zajada.

      Usuń
  3. Dzień dobry :)
    Pani Magdo mam pytanie, jeśli chciałabym użyć w tym przepisie blachę standardową, 42 cm bodajże to jak powinnam zwiększyć proporcje?

    OdpowiedzUsuń