Po ostatnim szoku jaki przeżyłam jedząc kupną drożdżówkę, która rzekomo była z serem postanowiłam, że od teraz będziemy jeść tylko domowe. Taka drożdżówka upieczona w domu jest nie tylko zdrowsza, smaczniejsza ale także pełna nadzienia a nie tylko nim pomazana. Z powodzeniem nada się nie tylko jako deser ale także na śniadanie czy przekąskę w podróży. Z tego przepisu wyszło mi 10 bardzo dużych drożdżówek ale możecie też zrobić mniejsze.
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki
- 300 ml mleka
- 50 g drożdży
- 100 g cukru
- 80 g masła stopionego
- 4 żółtka
na nadzienie:
- 250 g twarogu z kostki
- 250 g sera z wiaderka
- 4 żółtka
- 150 g cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- łyżka budyniu waniliowego
- 100 g rodzynek namoczonych wcześniej we wrzątku
dodatkowo:
- jajko
- lukier
Mąkę przesiać do miski. W połowie mleka rozrobić drożdże z odrobiną cukru. Wlać do mąki, dodać żółtka, cukier, resztę mleka i wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać wystudzone masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować nadzienie: serek z wiaderka wymieszać z twarogiem, dodać pozostałe składniki, rodzynki na końcu. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na połowie rozłożyć nadzienie a ciasto złożyć na pół zamykając ser w środku. Następnie ciasto pokroić na 10 (lub więcej) podłużnych kawałków. Każdy skręcić dwa razy i układać na blaszce wyścielonej papierem. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe (ale nie gorące) drożdżówki polukrować.
domowe wypieki są najlepsze, ten smak, zdrowsze, a przede wszystkim wiemy co jemy :) pysznie wygląda ta drożdżóweczka :)
OdpowiedzUsuńdomowe wypieki są najlepsze, ten smak, zdrowsze, a przede wszystkim wiemy co jemy :) pysznie wygląda ta drożdżóweczka :)
OdpowiedzUsuńW przepisie są chyba błędne proporcje, na tę ilość mleka musiałam dodać więcej mąki, bo ciasto było bardzo rzadkie ale i tak wyszły przepyszne, rodzina zachwycona :)
OdpowiedzUsuń