koreczki z tortilli z ogórkiem


Koreczki z tortilli to tani pomysł na przekąskę. Tortille można nadziać czymkolwiek, co akurat mamy w lodówce. Najważniejszy jest kremowy składnik, który wszystko poskleja- do tego celu najczęściej używam serka białego lub topionego a reszta dodatków już zależy od gustu. Na wyjazdowe imprezy najczęściej zabieram własnie taką przekąskę, bo pasuje praktycznie do każdej okazji. Przed nami andrzejki, Sylwester i mnóstwo imprezowych dni, będzie więc sporo okazji żeby wykorzystać ten przepis. 

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 200 g kemowego twarożku chrzanowego
  • 5-6 dużych plastrów szynki
  • słoik małych ogóreczków korniszonych 
Tortille podgrzewamy w mikrofali przez około 30 sekund, żeby zmiękły (wtedy lepiej się zwijają). Układamy je na desce do krojenia zakładając trochę jedną za drugą. Smarujemy serkiem. Na serku układamy ogóreczki (duże przekroić na połowę) i przykrywamy szynką. Zwijamy całość ciasto w roladkę. Co 2-3 cm wbijamy wykałaczkę a na nią nabijamy kawałek ogórka. Kroimy ostrym nożem pod skosem. 

4 komentarze:

  1. szybkie, proste i pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ten serek dokładniej ma być???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często używam serka chrzanowego typu fromagge.Można go znaleźć w każdym markecie,jest w formie małej kosteczki takiej jak serki topione.

      Usuń
  3. Korniszonów, a nie korniszony.

    OdpowiedzUsuń