Bez pasztecików nie może się obejść żadne przyjęcie, u nas są po prostu obowiązkowe. Jadamy je na ciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy.
Składniki:
na ciasto:
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 30 g drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- 50 g masła stopionego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
na nadzienie:
- 300 g kapusty kiszonej
- 300 g pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g grubych kabanosów
- łyżka oleju
- sól, pieprz
dodatkowo:
- 1 jajko
- łyżka maku
- łyżka sezamu
Mąkę przesiać do miski. Drożdże i cukier rozmieszać w mleku, wlać do mąki. Dodać sól, wodę, jajka i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodając wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: na oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i kapustę. Smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wystudzić.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości około 4 cm. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i położyć kawałek kabanosa. Zwijać jak roladki i układać na blaszce. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec w 200*C okolo 15 minut.
Bardzo fajnie to wygląda! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńJak dlugo trzeba piec i w jakiej temperaturze,pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takie paszteciki z samą kapustą, chętnie wypróbuję z kabanosem ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Chyba sama spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://sylviiastyle.blogspot.com/
Wygląda pysznie :DD Będę musiał tego w najbliższym czasie spróbować :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłem takich pasztecików z kabanosem, ale na pewno spróbuję! Ekstra zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😃 a paszteciki polecam, na pewno Ci będą smakowały.
UsuńFajne te paszteciki, połącznie kapusty i kiełbaski - pycha!
OdpowiedzUsuń