Aksamitny, puszysty sernik otulony orzechowo-rumowym kremem, kakaowym biszkoptem i orzechową czekoladą. Mięciutki, leciutki, po prostu idealny.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na sernik:
- 600 g sera na sernik
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g stopionego masła
na krem:
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 50 ml rumu
- 1/2 szklanki startych orzechów włoskich
- kostka masła
dodatkowo:
- 150 g czekolady mlecznej z orzechami
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Orzechy starte do kremu wymieszać z rumem i zamknąć w szczelnym pojemniku co najmniej na godzinę.
Upiec biszkopt: białka oddzielić i ubić na pianę. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem. Piec w 175*C przez około 30 minut, wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Upiec sernik: żółtka utrzeć z cukrem na biało, następnie dodawać ser, budyń, ostudzone masło a na końcu pianę ubitą z białek. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 50 minut. Wystudzić (a najlepiej upiec ser dzień wcześniej).
W odrobinie mleka rozrobić budyń i cukier, resztę mleka zagotować i ugotować na nim budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem i orzechami w rumie. Na biszkoptowym blacie rozłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć go sernikiem i posmarować resztą kremu. Przykryć biszkoptem. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
co zamiast rumu?
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :o) mniami :o)
OdpowiedzUsuńWyjątkowy przepis- takiego ciasta nigdzie nie widziałam :) Zapraszam też do siebie! :)
OdpowiedzUsuńIle masla do kremu (kostka?)
OdpowiedzUsuńIle masla do kremu ?
OdpowiedzUsuńTe ciasta tak smacznie wyglądają! ;D chciałabym zjeść ale nie chce mi się zrobić :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie! :-)
http://www.mecooks.com
palce lizać zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńhttp://filmowyzbiornik.blogspot.com/
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCzy napewno do biszkopt dodajemy 1.4 szklanki kakao?
OdpowiedzUsuńPyszny przekładaniec)))
OdpowiedzUsuńIntrygujący ten sernik. Musiał smakować wielowymiarowo :)
OdpowiedzUsuńDziś go zrobiłam wyszedł dobry tylko krem niestety wyszedł dość rzadko i następnym razem zrobię krem budyniowy po swojemu ale tak to jest pyszny 😊
OdpowiedzUsuńMoge zastapic rum wodka?
OdpowiedzUsuńWspanialy blog☺
Pozdrawiam.
Można zastąpić, smak będzie troche inny ale tez bedzie pyszne. Dziekuje i zachęcam do odwiedzin.
UsuńPyszny, ale zaraz po przełozeniu , po nocy w lodówce rum wietrzeje i czar pryska.Ale i tak ok.
OdpowiedzUsuń