Dziś mam dla Was wypiek, który bardziej nadaje się na śniadanie czy kolację niż deser. Jesienią częściej sięgamy po drożdżowe, które w połączeniu z kakao czy szklanką mleka jest idealne na osłodę pochmurnych dni. Tym razem dla odmiany wieniec upiekłam z trzema nadzieniami: powidłami, nutellą i masłem orzechowym. To właśnie ono nadało charakterystycznego smaku.
To ciasto upiekłam w ceramicznej formie z kominkiem, którą możecie kupić w SterfaUlubiona.pl, tutaj: klik
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 50 g drożdży
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
na nadzienie:
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki nutelli
- 1/2 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, żółtka, pozostałe mleko i sól. Zacząć wyrabiać, po chwili dolewając roztopione wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować go nadzieniami w różnych miejscach na zmianę. Zwinąć całość w roladę. Foremkę posmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto. Można posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut.
Ale piękny wieniec, mam słabość do takich drożdżowych ciast z nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle efektownie :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek! Na pewno smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :)) Czuję, że to musi być pyszne ! <3
OdpowiedzUsuń