*foremka 23*28 cm
Składniki:
na ciasto:
- 5 jajek
- 250 g pierniczków glazurowanych (bez nadzienia)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na piankę:
- 1 opakowanie śnieżki
- 200 ml zimnego mleka
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
na wierzch:
- 1 l wiśni w kompocie
- 2 opakowani galaretki wiśniowej
Pierniczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub skruszyć wałkiem. Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia i pierniczki. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 20-25 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty, górny pokruszyć. Dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i wystudzić. Śnieżkę ubić z mlekiem, wlać galaretki. Do tej masy dodać pokruszone ciasto i od razu wyłożyć je na piernikowym spodzie. Wiśnie odsączyć (sok zachować) i ułożyć je na piance, lekko dociskając. Sok z wiśni uzupełnić wodą tak, żeby było 750 ml. Zagotować, zdjąć z ognia i rozmieszać w nim dwie galaretki. Kiedy zacznie tężeć wylać galaretkę na wiśnie i całość odstawić do lodówki do stężenia.
Talerzyk, na którym podałam ciasto i miseczka, którą widzicie w tle możecie kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl. Wykonane są z ekologicznych produktów,a więc są zdrowe i na czasie. Więcej takich naczyń znajdziecie pod tym linkiem: klik
Talerzyk, na którym podałam ciasto i miseczka, którą widzicie w tle możecie kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl. Wykonane są z ekologicznych produktów,a więc są zdrowe i na czasie. Więcej takich naczyń znajdziecie pod tym linkiem: klik
witamprzepysznie to wygląda pozdrawiam zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńajajaj wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńwłasnie robie to ciasto, ale wg mnie do pianki za mało jest w p[rzepisie wody i wszystko momentalnie sie zsiada i pianka nie jest tak ładna jak na zdjeciu
OdpowiedzUsuńmozna zrobic z innymi owocami?
OdpowiedzUsuńJasne. Na przykład z brzoskwiniami.
OdpowiedzUsuń