Gluten na widelcu- recenzja ksiażki



Gluten to ostatnio jeden ze składników, który jest na celowniku. Świat ogarnęła moda na dania bezglutenowe, gwiazdy promują bezglutenowe diety. Ale czy na prawdę jest taki zły?
Tego można dowiedzieć się z książki "Gluten na widelcu". To obszerna pozycja ale bardzo ciekawa. Jej autorzy w prosty sposób pokazują kto i kiedy może przejść na dietę bezglutenową a dla kogo ona jest niewskazana. Z książki dowiemy się, że tak naprawdę niewiele jest dowodów i badań pokazujących szkodliwość glutenu. Opisana jest w niej każda choroba i każdy objaw z glutenem związany. 

Książkę polecam osobom, które rozważają przejście na dietę bezglutenową. Na pewno rozwieje ona wiele wątpliwości i wiele wyjaśni. Początkowo byłam do niej nastawiona sceptycznie (wszelakie dietowe trendy to nie moja bajka) ale z ciekawości przeczytałam. Nie sposób zapamiętać wszystkich informacji, bo jest w niej ich mnóstwo ale jej przeczytanie pokazuje małe światełko w tunelu. Warto, żeby chcąc być trendy przypadkiem sobie nie zaszkodzić.

Książka autorstwa: Peter H.R. Green i Rory Jones 
Wydawnictwo Galaktyka - www.galaktyka.com.pl
Cena 42,90 zł
Oprawa miękka, 322 strony

1 komentarz:

  1. Wiele osób musi przejść na dietę bezglutenową z powodu choroby... wtedy nie ma sensu mówić o tym, że jest się nastawionym sceptycznie czy nie. Dla osób chorych na celiakię gluten jest naprawdę szkodliwy, udowodniono to medycznie, a także z doświadczenia.

    OdpowiedzUsuń