Kruche ciasteczko jest dobre na każdą okazję, nawet do zwykłej herbatki w ciągu tygodnia. Sklepowe ciastka może i są smaczne ale ich składu lepiej nie czytać. Dlatego preferuję domowe ciasteczka, bo są i smaczniejsze i zdrowsze. Te zrobiłam z kokosem a przełożyłam je konfitura malinową. W pierwszy dzień po upieczeniu były chrupiące ale już drugiego dnia rozpływały się w ustach. Same znikały z patery:)
Składniki:
na ciasto:
- 350 g mąki
- 230 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 50 g drobnych wiórków kokosowych
- szczypta soli
- słoiczek konfitury z malin Stovit
- duża łyżka galaretki malinowej sypkiej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki wódki lub wrzątku
- 2-3 łyżki drobnych wiórek kokosowych
Galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku i wymieszać z konfiturą. Kiedy zacznie tężeć smarować ciasteczka i sklejać po dwa. Cukier puder ukręcić z wódką i smarować wierzchy ciastek, posypać kokosem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Takie malutkie są idealne! Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń