smażone przekąski na imprezę


Nie macie pomysłu co podać na przyjęciu? Przekąska wcale nie musi być wymyślna, wystarczy wzbogacić panierkę zwykłych nuggetsów i opanierować pieczarki. Takie smażone kęski podałam sosem czosnkowym, którego smak wzbogaciłam suszonymi pomidorami z bazylią. Przy tej okazji idealnie przydała mi się lekka miska na przekąski podzielona na 6 miejsc, w każde możemy nałożyć coś innego. Naczynie jest nie tylko ładne (kształt różowego kwiatu) ale też bardzo pojemne i lekkie. Dodatkowym plusem jest to, że  można je bez obaw myć w zmywarce, mimo to, że jest zrobione z ekologicznego materiału. Taką tacę na przekąski i inne naczynia z tej serii możecie kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl, konkretnie tu: (klik)

Składniki: 
  • 400 g małych pieczarek
  • 2 filety z kurczaka 
  • 4 jajka
  • szklanka mąki
  • 2 szklanki bułki tartej
  • litr oleju
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 100 g żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
na sos:
  • duży kubek jogurtu greckiego 
  • ząbek czosnku (lub dwa jeśli wolicie ostro)
  • sól, pieprz 
  • szczypta cukru
  • łyżka suszonych pomidorów z bazylią (przyprawa ze słoiczka)
Sok z cytryny wymieszać z połową ostrej papryki, odrobiną soli i pieprzu. Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki, zalać marynatą cytrynową, owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. 
Następnego dnia odsączyć. Pieczarki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Jajka rozbełtać ze szczyptą soli. Bułkę tartą podzielić na połowę, do jednej części dodać ostrą paprykę i starty bardzo drobno ser, do drugiej połowy wmieszać orzeszki. Mięso i pieczarki panierować najpierw w mące, później w jajku, na końcu w bułce tartej: mięso w bułce z orzeszkami a pieczarki w tej z serem. Smażyć na gorącym głębokim tłuszczu do zarumienienia. Gorące przekąski przełożyć na tacę, w środkowy otwór nałożyć sos. 





3 komentarze:

  1. bardzo dobry pomysł. Ręce same się wyciągają :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna przekąska na sylwestra :) Albo do podjadania podczas maratonu filmowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś jadłam pieczarki w cieście i bardzo mi smakowały, a teraz na sobotę sobie wypróbuję. Do filmu będą w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń