Mieliśmy ochotę na deser ale te z bitą śmietaną już nam się przejadły. W takich sytuacjach robię desery budyniowe, które są mniej słodkie ale dość pożywne, dlatego podaję je w mniejszych pucharkach lub kieliszkach do wina. W tym deserze połączyłam smak kokosu i wiśni a wzbogaciłam go dodatkowo dużą ilością wiórek czekoladowych od moja-cukiernia.pl. Prosty, tani ale wszystkim smakował.
Składniki na 6 pucharków:
- 1 litr mleka
- 1 opakowanie budyniu kokosowego (lub śmietankowego)
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki drobnego kokosu
- 1/3 szklanki likieru kokosowego
- 18 biszkoptów okrągłych
- słoiczek frużeliny wiśniowej
- szklanka wiórków czekoladowych
Szklankę mleka wymieszać z likierem. W drugiej szklance mleka rozmieszać budyń, mąki, cukier i kokos. Ugotować na pozostałym mleku, przestudzić. Biszkopty nasączać mlekiem z likierem i układać w pucharku po trzy na przemian z budyniem i wiśniami. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi, na górze każdego deseru położyć jeszcze wiśnię i listek melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz