ciasto "orzechowa delicja"


Ciasto tortowe, zakropione alkoholem, z naszą ulubioną domową polewą kakaową. Ładnie się kroi i ciekawie prezentuje, dlatego myślę, że będzie świetne na rodzinne przyjęcia. Nie ma w nim nic skomplikowanego, no może wymaga trochę więcej czasu ale bez problemu poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w pieczeniu.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 50 g zmielonych orzechów
  • 4 łyżki rumu
na polewę:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g masła
  • 2 łyżki wrzątku
dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki posłodzonej zimnej kawy lub herbaty
Upiec biszkopt: białka wbić do miski i ubijać aż będą sztywne. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a następnie wrzucać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. 

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Do zimnej galaretki dodać śmietankę i wymieszać, odstawić. 

Przygotować krem: Orzechy zalać rumem. Budyń, mąkę i cukier rozmieszać w odrobinie mleka, pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować mieszając aż zgęstnieje. Całkowicie wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu i orzechy. 

Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie umieścić dolny blat biszkopta. Nasączyć kawą lub herbatą. Na biszkopcie rozsmarować krem. W górnym blacie ciasta wykroić kieliszkiem kółka. Ciasto z otworkami położyć na kremie. W dziurki nałożyć tężejącą galaretkę i od razu nakryć każdą dziurkę kółeczkiem z ciasta. 

Masło rozpuścić z kakao i cukrem pudrem, cały czas mieszając dodać wrzątek i mieszać aż zgęstnieje. Przestudzić i polać ciasto. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. 







5 komentarzy:

  1. Mam pytanie odnosnie kremowki.Trzeba ja ubic i dodac do galaretki czy plynna dodac do galaretki????

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszło wyśmienite a do tego wspaniale się prezentuje. Idealne do popołudniowej kawy.
    Ja ubity krem dodałam do galaretki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń