Ciasto tortowe, zakropione alkoholem, z naszą ulubioną domową polewą kakaową. Ładnie się kroi i ciekawie prezentuje, dlatego myślę, że będzie świetne na rodzinne przyjęcia. Nie ma w nim nic skomplikowanego, no może wymaga trochę więcej czasu ale bez problemu poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w pieczeniu.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 50 g zmielonych orzechów
- 4 łyżki rumu
na polewę:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 125 g masła
- 2 łyżki wrzątku
dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki posłodzonej zimnej kawy lub herbaty
Upiec biszkopt: białka wbić do miski i ubijać aż będą sztywne. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a następnie wrzucać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Do zimnej galaretki dodać śmietankę i wymieszać, odstawić.
Przygotować krem: Orzechy zalać rumem. Budyń, mąkę i cukier rozmieszać w odrobinie mleka, pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować mieszając aż zgęstnieje. Całkowicie wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu i orzechy.
Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie umieścić dolny blat biszkopta. Nasączyć kawą lub herbatą. Na biszkopcie rozsmarować krem. W górnym blacie ciasta wykroić kieliszkiem kółka. Ciasto z otworkami położyć na kremie. W dziurki nałożyć tężejącą galaretkę i od razu nakryć każdą dziurkę kółeczkiem z ciasta.
Masło rozpuścić z kakao i cukrem pudrem, cały czas mieszając dodać wrzątek i mieszać aż zgęstnieje. Przestudzić i polać ciasto. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnosnie kremowki.Trzeba ja ubic i dodac do galaretki czy plynna dodac do galaretki????
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło wyśmienite a do tego wspaniale się prezentuje. Idealne do popołudniowej kawy.
OdpowiedzUsuńJa ubity krem dodałam do galaretki :)
Ciasto wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń