Co zrobić kiedy nie możemy się zdecydować czy upiec sernik czy szarlotkę? Połączyć oba w jedno ciasto! W kuchni zawadzał mi słoik prażonych jabłek więc umyśliłam sobie sernik z jabłkami. Pomysł okazał się genialny, bo ciasto wyszło pyszne. To dla tych, którym znudziły się tradycyjne wypieki.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
- 1 kg sera na sernik z wiaderka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 6 jajek
- 3 białka
- 125 ml oleju
- 1 szklanka cukru pudru
dodatkowo:
- słoik (750 g) prażonych jabłek z cynamonem
Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać ser, budynie i olej. Krótko zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem do pieczenia. Spód podpiec w 200*C przez 15 minut. Na podpieczone ciasto wylać masę serową, piec 35 minut w 170*C. Na sernik wyłożyć jabłka i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec jeszcze około 20 minut.
mi niestety rzadko wychodzą dobre serniki, a uwielbiam je
OdpowiedzUsuńbędzie na niedzielę
OdpowiedzUsuńwłaśnie dziś go piekłam,bardzo smaczny .POLECAM.Maria
OdpowiedzUsuń