Biszkopt przełożony kremem z mascarpone to ciasto, które można urozmaicać na różne sposoby, dowolnymi dodatkami. W tym wypadku jedna warstwa kremu wzbogacona jest domowym dżemem truskawkowym i to on nadaje temu ciastu charakteru. Jest lekkie i takie uniwersalne- na każdą okazję.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopty:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- łyżka kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na warstwę truskawkową:
- 250 g mascarpone
- 200 ml kremówki 30%
- galaretka truskawkowa
- słoiczek dżemu truskawkowego
na krem:
- 250 g mascarpone
- 400 ml kremówki 30%
- opakowanie śnieżki
dodatkowo:
- duża paczka herbatników
- 2 łyżki kakao
Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier a później żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej. Podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Oba biszkopty upiec osobno w temperaturze 175*C przez około pół godziny. Wystudzić.
Przygotować warstwę truskawkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone z dżemem, na końcu dodać tężejącą galaretkę.
Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie położyć biszkopt kakaowy i wyłożyć masę truskawkową. Od razu położyć na nią warstwę herbatników.
Kremówkę ubić na sztywno ze śnieżką i cukrem pudrem. Połączyć z mascarpone. Z kremu odłożyć trzy łyżki, resztę rozsmarować na herbatnikach. Przykryć biszkoptem a na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Całość posypać kakao.
Czy kremówkę połaczyć ze śnieżka w proszku czy ze śniezka juz ubita?
OdpowiedzUsuńWypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/