Połączenie kawy i pomarańczy to jak dla mnie duet idealny! Dziwię się, że wcześniej nie wpadłam na to, żeby zrobić takie ciasto. W trakcie pieczenia sama do końca nie wiedziałam jakie wyjdzie, bo kombinowałam z tego co miałam ale moim zdaniem to był strzał w dziesiątkę. Choć niestety muszę powiedzieć, że dostał mi się tylko jeden maleńki kawałeczek:(
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki zimnej wody
- 500 ml mleka
- łyżka suchej kawy mielonej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 150 g masła
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego
- 1 szklanka wystudzonej kawy
- 2 kieliszki wódki
- 20 sztuk herbatników kakaowych
- łyżka kakao
Przygotować krem kawowy: budyń, mąkę i cukier rozmieszać w połowie mleka. Do pozostałego mleka wsypać kawę i zagotować. Wlać rozrobiony budyń i mieszając gotować aż zgęstnieje. Wystudzić. Mało rozetrzeć i ucierając dodawać po łyżce budyniu.
Dolny blat biszkopta ułożyć w blaszce wyścielonej wysoko papierem. Kawę wymieszać z wódką i nasączyć biszkopt. Posmarować dżemem pomarańczowym a na nim rozłożyć krem kawowy. Herbatniki moczyć w kawie z wódką i układać na kremie. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i połączyć z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować z kremem śmietanowym. Na herbatnikach rozsmarować 3/4 kremu śmietanowego, przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go kawą z wódką. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać kakao.
No jak kawowe to się skuszam, tylko szkoda, że brakuje tam banana :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, jesli ktos lubi ciasta z masami to jest super. Ja osobiscie go troszke zmodyfikowalam, poniewaz nie moglam dostac dzemu pomaranczowego, uzylam morelowego oraz nasaczylam tylko kawa bez alkoholu ze wzgledu na male dzieci w domu, ktore tez cos by chcialy skubnac:)Ale w takiej wersji tez nam bardzo smakowalo. Aldona
OdpowiedzUsuń