*foremka 25*34 cm
Składniki:
na blaty koksowe:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 150 g kokosu
- szczypta soli
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka soku z cytryny
na mus czekoladowy:
- 180 g czekolady deserowej
- 330 ml śmietanki 30%
dodatkowo:
- kilka plastrów ananasa z puszki
Białka posolić i ubić na sztywno. Kiedy będą ubite zacząć dosypywać po łyżce cukru. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i kokos oraz wlać sok z cytryny. Podzielić na połowę. Każdą część rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem i piec w 170*C pół godziny a następnie zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze kwadrans. Wystudzić.
Do miseczki wrzucić połamaną czekoladę i ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając powoli rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek rozpuszczonej czekolady odłożyć, resztę szybko zmiksować z bitą śmietaną i wyłożyć na jeden blat kokosowy. Przykryć drugim blatem a wierzch popisać odłożoną czekoladą. Przed podaniem na każdy kawałek położyć cząstki ananasa.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń