bezowe bounty



Lubicie batoniki Bounty? Ja muszę przyznać, że nie potrafię im się oprzeć. A to ciasto właśnie przypomniało mi ich smak. Cienkie warstwy koksowej bezy przełożyłam musem z deserowej czekolady. Było to dość słodkie, jeśli wolicie to możecie użyć czekolady gorzkiej. Nie wychodzi wysokie ale solidny kawałek na pewno zaspokoi Waszą ochotę na słodycze. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na blaty koksowe:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 150 g kokosu
  • szczypta soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny
na mus czekoladowy:
  • 180 g czekolady deserowej
  • 330 ml śmietanki 30%
dodatkowo:
  • kilka plastrów ananasa z puszki
Białka posolić i ubić na sztywno. Kiedy będą ubite zacząć dosypywać po łyżce cukru. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i kokos oraz wlać sok z cytryny. Podzielić na połowę. Każdą część rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem i piec w 170*C pół godziny a następnie zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze kwadrans. Wystudzić. 

Do miseczki wrzucić  połamaną czekoladę i ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając powoli rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek rozpuszczonej czekolady odłożyć, resztę szybko zmiksować z bitą śmietaną i wyłożyć na jeden blat kokosowy. Przykryć drugim blatem a wierzch popisać odłożoną czekoladą. Przed podaniem na każdy kawałek położyć cząstki ananasa. 

1 komentarz: