Dawno nie było tu jabłecznika więc nadrabiam bo mam przepis na przepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać!
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na kruszonkę:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 120 g masła
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
- 5 jabłek
- 800 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- galaretka pomarańczowa
na masę bakaliową:
- szklanka startych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
- 100 g rodzynek
- 100 ml rumu
na bezę:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
Składniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami (nie zagniatać) aż się połączą ale całość pozostanie sypka. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem a na dno wyłożyć kruszonkę, lekko docisnąć.
Orzechy wymieszać z rumem, rodzynkami, miodem i skórką.
Jabłka obrać i pokroić w niewielką kostkę. Budynie i cukier rozmieszać w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać jabłka i całość wyłożyć na kruszonkę. Na warstwę budyniową wyłożyć orzechy z bakaliami. Wstawić do piekarnika i piec w 180*C około 30 minut. Białka ubić z cukrem na pianę i wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze pół godziny w 160*C.
Super! Zapraszamy do siebie obok Wawy! :)
OdpowiedzUsuń