Ostatnio nie mam szczególnego natchnienia ani do pieczenia ani do zakupów, dlatego ciasto na niedzielę zrobiłam z tego, co akurat znalazłam w domu. Nie miałam zbytnio czasu, więc nie piekłam a przełożyłam krakersy: do środka budyń z kokosem a na wierzch pianka i galaretki w cukrze. Chwilka roboty i gotowe. Po odstaniu w lodówce fajnie się kroiło i było bardzo podzielne mimo, że robiłam w małej blaszce.
*foremka 23*23 cm
Składniki:
- duża paczka krakersów solonych
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 100 g wiórek koksowych + 2 łyżki
- litr mleka
- 5 łyżek cukru
- 100 g masła
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 50 g galaretek w cukrze
Kremówkę ubić na sztywno, wlać galaretkę i zmiksować. Wylać na ciasto, wyrównać a wierzch posypać pozostałym kokosem. Udekorować galaretkami.
Mogę zastąpić czymś mleko?
OdpowiedzUsuń