*foremka 25*34 cm
Składniki
- duża paczka herbatników kakaowych
- duża paczka herbatników maślanych
- puszka masy krówkowej
- 4 banany
- 2 opakowania zielonej galaretki
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- litr mleka
- 2 łyżki cukru
- 125 g masła
- 300 ml śmietanki kremówki
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki słonecznika w karmelu
Galaretki rozpuścić w 2,3 szklanki wrzątku, odstawić. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników i posmarować je połową kajmaku, przykryć kolejną warstwą ciastek. Budynie i cukier rozmieszać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z masłem i wlać rozrobione budynie, zagotować. Gorący budyń wylać na herbatniki i przykryć warstwą ciemnych ciastek. Na nich ułożyć banany pokrojone w plasterki i zalać gęstniejącą galaretką, odczekać aż całkowicie stężeje i przykryć herbatnikami kakaowymi. Posmarować resztą kajmaku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w odrobinie wrzątku i wlać do śmietany, zmiksować i wylać na ciasto. Posypać słonecznikiem. Wstawić do lodówki.
Słonecznik w karmelu kupić gotowy???
OdpowiedzUsuńTak. Ja kupilam w Biedronce
OdpowiedzUsuń