Jest lato więc musi być ciasto z owocami. Nie chciało mi się ucierać więc zagniotłam kruche. Dodałam budyń, owoce i kruszonkę a całość później zalałam galaretką. Wyszło nie tylko dobre ale też apetycznie bo ciasto było kolorowe i fajnie wyglądało. A nam smakowała zwłaszcza kruszonka zalana galaretką. To niecodzienne połączenie ale było pyszne!
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 300 g maki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 5 żółtek
na nadzienie:
- litr mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
- owoce:morele, truskawki, borówki amerykańskie
na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki
- łyżka cukru
- żółtko
- 2 łyżki kokosu
- 1,5 łyżki masła
dodatkowo:
- galaretka na szybko o smaku limonka (lub inna)
Składniki ciasta zagnieść szybko i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż się zarumieni. W tym czasie przygotować budyń: proszek budyniowy rozmieszać z cukrem i odrobiną mleka, ugotować na pozostałym mleku. Owoce pokroić. Z podanych składników zarobić kruszonkę (jeśli będzie się za bardzo kleić to dosypać mąki). Na podpieczone ciasto wyłożyć gorący budyń a na nim owoce. Posypać kruszonką. Piec jeszcze około 20 minut. Wystudzić. Galaretkę rozpuścić i kiedy przestygnie wylać na ciasto.
Bardzo fajnie to wygląda, uwielbiam właśnie takie kruche ciasteczka :P
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :o)
OdpowiedzUsuń