Dotychczas rządził u nas chleb z tego przepisu (klik). Na co dzień piecze go Mama a ja lubię eksperymentować i próbować różnych przepisów. Dlatego zainteresował mnie ostatnio popularny w internecie chleb z garnka. W sumie proporcje podobne jak na nasz ale sposób wykonania inny. Niewątpliwą zaletą jest to, że nie trzeba wyrabiać ciasta, ja wymieszałam tylko widelcem. a także szybkość robienia- wieczorem zarabia się ciasto a rano tylko piecze. Zanim ogarniemy się z rana to w tym czasie chlebek robi się sam, w sam raz na śniadanie. Mojemu mężowi tak zasmakował, że powiedział, że od teraz pieczemy i nie kupujemy już chleba.
Chleb niby ma być pieczony w garnku ale jeśli nie macie takiego żeliwnego z pokrywką i bez plastikowych elementów to użyjcie zwykłego naczynia żaroodpornego. Ja tak zrobiłam i się sprawdziło.
Jeśli nie macie naczynia żaroodpornego, polecam je kupić. Przyda się nie tylko do chleba ale też do mięs czy zapiekanek. Już za parę groszy można znaleźć fajne naczynie tutaj: naczynia żaroodporne
Składniki:
- 500 g mąki + do podsypania
- 400 ml wody letniej
- 20 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie chleba najlepiej zacząć wieczorem. Drożdże rozmieszać wodą i cukrem, odstawić na kilka minut. Dodać do mąki, posolić i wymieszać. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i wstawić do lodówki na noc. Rano garnek z pokrywką lub naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 230*C. Ciasto wyjąc z miski na obsypany mąka blat, zagnieść i złożyć jak kopertę na cztery części. Przełożyć do nagrzanego naczynia, przykryć i piec pół godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Pani Madziu, jak zwykle extra! I ja dziś robię.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, na idealnie wypieczony
OdpowiedzUsuńNo ciekawe, ciekawe. Jutro się za to zabiorę :)
OdpowiedzUsuńNa ile czasu ciasto z lodówki wędruje do piekarnika przez zagniataniem?
OdpowiedzUsuńNa ile czasu ciasto z lodówki wędruje do piekarnika przez zagniataniem?
Usuń