Klasycznego murzynka wzbogaciłam gruszkami, które przykryłam warstwą kremu karpatkowego i domową polewą. Słodycz przełamałam kwaśnymi domowymi powidłami śliwkowymi. W efekcie wyszło fajne wilgotne domowe ciasto, takie zwyczajne ale smaczne.
*foremka 25*34
Składniki:
na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 250 g masła lub margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
- 3-4 miękkie gruszki
- 750 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 150 g masła
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wrzątku
- słoiczek powideł śliwkowych
Mleko, kakao, masło i cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto. Gruszki obrać i pokroić w średniej wielkości kostki, ułożyć je na cieście, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić.
W międzyczasie przygotować budyń: proszek budyniowy wymieszać z mąkami i cukrem, wlać połowę mleka i rozmieszać. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem.
Krem rozsmarować na wystudzonym cieście. Na kremie delikatnie rozsmarować powidła Przygotować polewę: masło, kakao i cukier puder rozpuścić razem. Mieszając zagotować, na końcu dodać wrzątek. Przestudzić, żeby nie rozpuściła kremu i wylać na ciasto. Wierzch można posypać kokosem lub posypką. Wstawić do lodówki.
Pięknie wyrósł ;)
OdpowiedzUsuńTo ciasto na prawdę może być genialne w smaku. Jutro odpalę piekarnik i spróbuję je odtworzyć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam murzynki, szczególnie takie pyszne jak ten :P
OdpowiedzUsuńBrak drukARKI
OdpowiedzUsuńCZY GRUSZKI MOGA BYC Z ZALEWY?
OdpowiedzUsuń