murzynek z gruszkami i kremem karpatkowym


Klasycznego murzynka wzbogaciłam gruszkami, które przykryłam warstwą kremu karpatkowego i domową polewą. Słodycz przełamałam kwaśnymi domowymi powidłami śliwkowymi.  W efekcie wyszło fajne wilgotne domowe ciasto, takie zwyczajne ale smaczne. 

*foremka 25*34 
Składniki:
na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • 3-4 miękkie gruszki
 na krem:
  • 750 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 150 g masła
 na polewę:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  •  słoiczek powideł śliwkowych

Mleko, kakao, masło i cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z  sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto. Gruszki obrać i pokroić w średniej wielkości kostki, ułożyć je na cieście, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić.  


W międzyczasie przygotować budyń: proszek budyniowy wymieszać z mąkami i cukrem, wlać połowę mleka i rozmieszać. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń  i ugotować na gęsto. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. 

Krem rozsmarować na wystudzonym cieście. Na kremie delikatnie rozsmarować powidła Przygotować polewę: masło, kakao i cukier puder rozpuścić razem. Mieszając zagotować, na końcu dodać wrzątek. Przestudzić, żeby nie rozpuściła kremu i wylać na ciasto. Wierzch można posypać kokosem lub posypką. Wstawić do lodówki.


 

5 komentarzy:

  1. To ciasto na prawdę może być genialne w smaku. Jutro odpalę piekarnik i spróbuję je odtworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam murzynki, szczególnie takie pyszne jak ten :P

    OdpowiedzUsuń
  3. CZY GRUSZKI MOGA BYC Z ZALEWY?

    OdpowiedzUsuń