Błyskawiczna szarlotka bez zagniatania ciasta. Z wierzchu chrupiąca, w środku soczysta i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje na ciepło, z gałką lodów waniliowych.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 1,5 szklanka mąki
- 1 kostka masła (zmrożonego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 40 minut.
Najlepiej smakuje jeszcze gorąca, z gałką lodów. Jeśli chcemy podać później to można wstawić na kilka sekund do mikrofali.
Ale pyszna szarlotka, mniam - nic tylko zajadać się taką
OdpowiedzUsuńSzarlotka i sernik to najlepsze ciasta na świecie :) Wypróbuję przepis na pewno, bo wersji z kaszą manną nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń