cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach- dziecinnie prosty


Moja córcia lubi mi pomagać w kuchni i najchętniej to ciągle piekłaby ciasteczka. Zaproponowałam jej coś szybszego ( i robiącego mniej bałaganu) a że sernik to jej ulubione ciasto więc chętnie się zgodziła. To ciasto naprawdę jest dziecinnie proste i skoro poradziła sobie z nim moja 5-latka to każde dziecko ogarnie. Oczywiście przy piecu trzeba pilnować ale resztę spokojnie może zrobić samo. A serniczek serio palce lizać!

*foremka 23*28 cm
Składniki:

  • 24 herbatniki maślane
  • 1 kg sera z wiaderka (użyłyśmy waniliowy)
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 g rodzynek
  • skórka otarta z cytryny
na lukier:
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
  • kandyzowane wiśnie
Rodzynki zalać wrzątkiem a po kilku minutach odcedzić. Foremkę wyścielić wysoko papierem (można użyć większą, sernik będzie niższy). Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Jajka rozbełtać. Mleko rozmieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną. Do sera dodać jajka, cukier, mleko z budyniami i zetrzeć skórkę z cytryny. Masło rozpuścić w rondlu o grubym dnie. Dodać masę serową i powoli gotować cały czas mieszając aż będzie gęste.Wmieszać rodzynki i skórkę pomarańczową. Od razu gorąca masę wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwę ciastek. Odstawić, żeby wystygło. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać ciasto. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Uwaga: można użyć zwykłego sera bez dodatków ale wtedy trzeba dodać więcej cukru. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz