Wielkimi krokami zbliża się święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek. Jak się okazuje, istnieje sporo alternatyw dla klasycznej wersji tego przysmaku z dodatkiem marmolady. Oto dwa przepisy na pączki w nieco innym wydaniu.
Pączki hiszpańskie
Pączki te nazywa się również wiedeńskimi lub gniazdkami. Są jednocześnie bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu – poradzą sobie z nimi nawet osoby dopiero stawiające pierwsze kroki w tworzeniu słodkich wypieków. Pomysły na pączki znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/paczki-oponki-donatyCiasto na takie pączki przyrządzimy z:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 4 jajek,
- szczypty soli,
- oleju do smażenia.
- 200 g cukru pudru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki gorącej wody.
Ciasto przekładamy do misy miksera i łączymy z wbijanymi kolejno jajkami. Przekładamy do szprycy cukierniczej, a z papieru pergaminowego wycinamy kwadraty o wymiarach 10 x 10 centymetrów i smarujemy je z olejem. Na każdy kawałek wyciskamy kółko ciasta o średnicy 6 centymetrów.
W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i partiami umieszczamy na nim pączki, smażąc po 5 minut z każdej strony. Wyciągamy i odsączamy.
Na koniec przygotowujemy lukier, ucierając cukier puder z 3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny. Dekorujemy nim pączki.
Pączki z dziurką, czyli donuty
Tego typu słodkości wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych. Najczęściej mają postać pączka z dziurką, lecz niekiedy spotyka się także te przypominające ich tradycyjną wersję z różnorodnym nadzieniem lub glazurą.Niezbędne składniki to:
- 5 szklanek mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 14 g drożdży suchych lub 28 świeżych,
- 1,5 szklanki mleka,
- ½ szklanki cukru
- 1/3 szklanki roztopionego masła,
- ¼ szklanki wody,
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii,
- ½ łyżeczki soli.
- olej do smażenia,
- cukier puder do przygotowania lukru lub polewa czekoladowa,
- słodka posypka do dekoracji.
Następnie, rozwałkowujemy je na grubość około 1 centymetra i wycinamy kółka przy pomocy szklanki, a następnie mniejszą foremką wykrawamy dziurki. Odkładamy na blachę oprószoną mąką na około 30 minut.
Po wyrośnięciu, smażymy takie pączki na głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 175 Celsjusza, po około 4 minuty z każdej strony. Następnie odsączamy, pokrywamy lukrem i dekorujemy posypką.
Lukier przyrządzimy ucierając 1 szklankę cukru pudru z 3 łyżkami gorącego mleka aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wszystkie wyglądają pięknie, nic tylko piec.
OdpowiedzUsuń