Pączki z różnych stron świata



Wielkimi krokami zbliża się święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek. Jak się okazuje, istnieje sporo alternatyw dla klasycznej wersji tego przysmaku z dodatkiem marmolady. Oto dwa przepisy na pączki w nieco innym wydaniu.


Pączki hiszpańskie

Pączki te nazywa się również wiedeńskimi lub gniazdkami. Są jednocześnie bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu – poradzą sobie z nimi nawet osoby dopiero stawiające pierwsze kroki w tworzeniu słodkich wypieków. Pomysły na pączki znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/paczki-oponki-donaty
Ciasto na takie pączki przyrządzimy z:
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 4 jajek,
  • szczypty soli,
  • oleju do smażenia.
Do zrobienia glazury lukrowej potrzebne nam będą natomiast:
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki gorącej wody.
W garnku zagotowujemy szklankę wody z masłem oraz szczyptą soli. Redukujemy ogień i wsypujemy na wrzątek uprzednio przesianą mąkę. Ucieramy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji; studzimy.
Ciasto przekładamy do misy miksera i łączymy z wbijanymi kolejno jajkami. Przekładamy do szprycy cukierniczej, a z papieru pergaminowego wycinamy kwadraty o wymiarach 10 x 10 centymetrów i smarujemy je z olejem. Na każdy kawałek wyciskamy kółko ciasta o średnicy 6 centymetrów.
W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i partiami umieszczamy na nim pączki, smażąc po 5 minut z każdej strony. Wyciągamy i odsączamy.
Na koniec przygotowujemy lukier, ucierając cukier puder z 3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny. Dekorujemy nim pączki.

Pączki z dziurką, czyli donuty

Tego typu słodkości wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych. Najczęściej mają postać pączka z dziurką, lecz niekiedy spotyka się także te przypominające ich tradycyjną wersję z różnorodnym nadzieniem lub glazurą.
Niezbędne składniki to:
  • 5 szklanek mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 14 g drożdży suchych lub 28 świeżych,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • ½ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki roztopionego masła,
  • ¼ szklanki wody,
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii,
  • ½ łyżeczki soli.
Dodatkowo, potrzebne nam będą:
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do przygotowania lukru lub polewa czekoladowa,
  • słodka posypka do dekoracji.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami (w przypadku świeżych – w pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem przez kilka minut aż do uzyskania  gładkiej masy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Następnie, rozwałkowujemy je na grubość około 1 centymetra i wycinamy kółka przy pomocy szklanki, a następnie mniejszą foremką wykrawamy dziurki. Odkładamy na blachę oprószoną mąką na około 30 minut.
Po wyrośnięciu, smażymy takie pączki na głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 175 Celsjusza, po około 4 minuty z każdej strony. Następnie odsączamy, pokrywamy lukrem i dekorujemy posypką.
Lukier przyrządzimy ucierając 1 szklankę cukru pudru z 3 łyżkami gorącego mleka aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Komentarze

Prześlij komentarz