Torcik ten upiekłyśmy z dziewczynkami na Dzień Babci i Dziadka. Dominował w nim smak likieru jajecznego, który przełamany był wiśniami. Całość smakowała lekko ale wyraźnie. Polecam na
imieniny czy wszelakie "dorosłe" okazje.
*tortownica o średnicy 24 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 duże łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki zimnej wody
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 ml likieru jajecznego
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- słoiczek dżemu wiśniowego
- filiżanka wystudzonej kawy
Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy z nich nasączyć kawą.
Na paterze ułożyć dolny blat ciasta i zapiąć obręcz tortownicy (najlepiej od środka dać jeszcze warstwę papieru do pieczenia). Biszkopt posmarować połową dżemu.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać likier jajeczny a następnie żelatynę. Szybko zmiksować i podzielić masę ma trzy części. Pierwszą część rozłożyć na dolnym biszkopcie. Przykryć drugim i posmarować dżemem. Wyłożyć drugą część masy i ostatni biszkopt. Na wierzchu rozsmarować ostatnią masę. Owinąć blaszkę folią (bo ciasto pochłonie zapach) i wstawić do lodówki. Po kilku godzinach wyjąc i dowolnie udekorować.
ale smakowitości
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZ czego zrobione są kwiatki na górze?
OdpowiedzUsuńz masy cukrowej
Usuń