Oponki zwane u nas są po prostu "pączkami z dziurką". Nie robimy ich zbyt często, choć lubimy a do tej pory używałam tego (klik) przepisu, bez użycia drożdży. Postanowiłam jednak spróbować jakie w smaku wyjdzie ciasto serowe z dodatkiem drożdży i miło się zaskoczyłam, bo nie tylko ładnie wyrosły ale też były bardzo pulchne, o lekkim posmaku twarogu. Takie ciastka wystarczy polukrować lub posypać cukrem pudrem ale mi zostało trochę konfitury malinowej więc część nadziałam. Rozeszły się w momencie, to chyba najlepsza rekomendacja.
Składniki na 25 sztuk:
na ciasto:
- 500 g mąki
- 3 żółtka
- 40 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 100 g stopionego masła
- 250 mleka
- 250 twarogu półtłustego
- szczypta soli
- kieliszek spirytusu lub wódki
dodatkowo:
- białko
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru
- kieliszek likieru waniliowego
- posypka cukrowa
- opcjonalnie konfitura
- tłuszcz do smażenia (ok. 1,5 l)
Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, wsypać po dwie łyżki cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać do miski, posolić, wrzucić żółtka, wlać rozczyn drożdżowy i alkohol. Zacząć wyrabiać ciasto, po chwili wyrabiania wlewać ostudzone masło. Na końcu dodać twaróg i wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleić. Odstawić na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość około centymetra i wycinać koła dużą szklanką, w każdym robiąc otwór kieliszkiem. Przykryć ściereczką i odczekać jeszcze kwadrans.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Wrzucać oponki i smażyć z dwóch stron na złoto. Wyjmować i odsączać na ręczniku papierowym. W tym momencie można je nadziać.
Białko utrzeć z cukrem pudrem (jeśli rej) i likierem. Posmarować pączki. Posypać posypką cukrową.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Wrzucać oponki i smażyć z dwóch stron na złoto. Wyjmować i odsączać na ręczniku papierowym. W tym momencie można je nadziać.
Białko utrzeć z cukrem pudrem (jeśli rej) i likierem. Posmarować pączki. Posypać posypką cukrową.
bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńWyglądają jak z profesjonalnej cukierni, jednak jestem przekonany, że smakują o wiele lepiej :) piękne, pyszne, domowe pączki z dziurką
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że w życiu się z nimi nie spotkałem, ale teraz nabrałem takiej ochoty, że sam zrobię :)
OdpowiedzUsuńUmmm... Wyglądają pysznie. Ciekawy pomysł :) Normalnie pączki są dość mdłe jak dla mnie, nawet z dobrym kwaskowym dżemem. Ale takie z dodatkiem sera to mogły by trafić w mój gust. Skorzystam z przepisu, dzięki!
OdpowiedzUsuń