oponki serowe na drożdżach


Oponki zwane u nas są po prostu "pączkami z dziurką". Nie robimy ich zbyt często, choć lubimy a do tej pory używałam tego (klik) przepisu, bez użycia drożdży. Postanowiłam jednak spróbować jakie w smaku wyjdzie ciasto serowe z dodatkiem drożdży i miło się zaskoczyłam, bo nie tylko ładnie wyrosły ale też były bardzo pulchne, o lekkim posmaku twarogu. Takie ciastka wystarczy polukrować lub posypać cukrem pudrem ale mi zostało trochę konfitury malinowej więc część nadziałam. Rozeszły się w momencie, to chyba najlepsza rekomendacja.

Składniki na 25 sztuk:
na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 3 żółtka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g stopionego masła
  • 250 mleka
  • 250 twarogu półtłustego
  • szczypta soli
  • kieliszek spirytusu lub wódki
dodatkowo:
  • białko
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru 
  • kieliszek likieru waniliowego
  • posypka cukrowa
  • opcjonalnie konfitura
  • tłuszcz do smażenia (ok. 1,5 l)
Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, wsypać po dwie łyżki cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać do miski, posolić,  wrzucić żółtka, wlać rozczyn drożdżowy i alkohol. Zacząć wyrabiać ciasto, po chwili wyrabiania wlewać ostudzone masło. Na końcu dodać twaróg i wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleić. Odstawić na godzinę. Po tym czasie  rozwałkować na grubość około centymetra i wycinać koła dużą szklanką, w każdym robiąc otwór kieliszkiem. Przykryć ściereczką i odczekać jeszcze kwadrans. 
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Wrzucać oponki i smażyć z dwóch stron na złoto. Wyjmować i odsączać na ręczniku papierowym. W tym momencie można je nadziać.
Białko utrzeć z cukrem pudrem (jeśli rej) i likierem. Posmarować pączki. Posypać posypką cukrową. 

Komentarze

  1. Wyglądają jak z profesjonalnej cukierni, jednak jestem przekonany, że smakują o wiele lepiej :) piękne, pyszne, domowe pączki z dziurką

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze, że w życiu się z nimi nie spotkałem, ale teraz nabrałem takiej ochoty, że sam zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ummm... Wyglądają pysznie. Ciekawy pomysł :) Normalnie pączki są dość mdłe jak dla mnie, nawet z dobrym kwaskowym dżemem. Ale takie z dodatkiem sera to mogły by trafić w mój gust. Skorzystam z przepisu, dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz