składanka jabłkowa z musem czekoladowym



Od dawna chodziło mi po głowie wielowarstwowe ciasto ale nie miałam na nie ani czasu ani pomysłu. Trzeba było jednak wykorzystać w końcu białka, które zostały po zrobieniu pączków więc okazja się nadarzyła. W sumie bez żadnego konkretnego planu, tak na szybko nakładałam warstwy z tego co akurat było pod ręką i muszę powiedzieć, że wyszło z tego naprawdę smaczne i eleganckie ciacho. Znikało tak szybko, że cudem zdołałam uratować ostatnie kawałki do zdjęcia.
Oprócz białkowego blatu (nie mylić z bezą) były jabłka w galaretce, mus czekoladowy, ciastka i lekka pianka. Wszystko zgrało się idealnie. Zresztą sami spróbujcie, bardzo polecam!

Uwaga- żeby wszystkie warstwy porządnie stężały i ciasto dobrze się kroiło, należy przygotować je dzień przed planowanym podaniem.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na blat z białek:
  • 6 białek
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 90 ml oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na warstwę jabłkową:
  • 6 dużych jabłek
  • 2 zielone galaretki (np. agrestowe)
  • łyżka cukru
  • szklanka wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
 na mus czekoladowy:
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną)
 na piankę:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • galaretka truskawkowa 
dodatkowo:
  • ok. 24 kakaowe herbatniki
  • 12 podłużnych biszkoptów lady fingers 
  • 3 łyżki wiórków czekoladowych 
  • 1/2 szklanki mleka
 Białka z solą ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy z białek. Wlać olej i zmiksować na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem i piec ok. 25 minut w 180*C. Wystudzić. 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, zalać wodą i gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić. 

Blaszkę, w której piekło się ciasto wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć ciastem z białek. Odstawić do czasu aż jabłka wystygną. 

Czekoladę połamać, wrzucić do miski i ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z roztopioną czekoladą. Wyłożyć na ciasto. 

Na musie czekoladowym ułożyć biszkopty nasączone w mleku. 
Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić, wlać galaretkę i zmiksować. Wyłożyć na biszkopty. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi. 
Ciasto zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

1 komentarz: