Od dawna chodziło mi po głowie wielowarstwowe ciasto ale nie miałam na nie ani czasu ani pomysłu. Trzeba było jednak wykorzystać w końcu białka, które zostały po zrobieniu pączków więc okazja się nadarzyła. W sumie bez żadnego konkretnego planu, tak na szybko nakładałam warstwy z tego co akurat było pod ręką i muszę powiedzieć, że wyszło z tego naprawdę smaczne i eleganckie ciacho. Znikało tak szybko, że cudem zdołałam uratować ostatnie kawałki do zdjęcia.
Oprócz białkowego blatu (nie mylić z bezą) były jabłka w galaretce, mus czekoladowy, ciastka i lekka pianka. Wszystko zgrało się idealnie. Zresztą sami spróbujcie, bardzo polecam!
Uwaga- żeby wszystkie warstwy porządnie stężały i ciasto dobrze się kroiło, należy przygotować je dzień przed planowanym podaniem.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na blat z białek:
- 6 białek
- 60 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 90 ml oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 6 dużych jabłek
- 2 zielone galaretki (np. agrestowe)
- łyżka cukru
- szklanka wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 350 ml śmietanki 30%
- 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną)
- 300 ml śmietanki 30%
- galaretka truskawkowa
- ok. 24 kakaowe herbatniki
- 12 podłużnych biszkoptów lady fingers
- 3 łyżki wiórków czekoladowych
- 1/2 szklanki mleka
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, zalać wodą i gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić.
Blaszkę, w której piekło się ciasto wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć ciastem z białek. Odstawić do czasu aż jabłka wystygną.
Czekoladę połamać, wrzucić do miski i ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z roztopioną czekoladą. Wyłożyć na ciasto.
Na musie czekoladowym ułożyć biszkopty nasączone w mleku.
Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić, wlać galaretkę i zmiksować. Wyłożyć na biszkopty. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.
Ciasto zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
to wyjątkowo wygląda nawet nawet
OdpowiedzUsuń