Na rozchmurzenie tej brzydkiej aury mam dla Was przepis na ciasteczka w tropikalnym klimacie.
Połączenie ananasa i kokosa to duet, który zawsze kojarzy mi się z ciepłymi krajami i wyspą z palmami. A że akurat nie mogę się tam znaleźć (choć jakoś nie specjalnie mi żal) to przynajmniej pocieszę się ciastkiem. Delikatne klasyczne kruche, wzbogacone warstwą kokosowe bezy i przełożone dżemem z ananasa i marakui. Dwa kęsy i jestem w tropikach:)
Składniki:
na ciasto kruche:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
na bezę:
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g kokosu
dodatkowo:
- słoiczek dżemu ananas z marakują Stovit
Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść, owinąć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać koła (wycinałam foremką do babeczki, żeby brzegi były ładne). Układać na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 5 minut.
W tym czasie białka ubić, następnie ubijając dosypywać cukier i kokos. Wyjąc ciastka, na połowę nałożyć bezę i wstawić do piekarnika (temperaturę zmniejszyć do 150*C ) i piec jeszcze około 20 minut. Wyjąć i wystudzić.
Ciastka bez bezy smarować grubą warstwą dżemu i przykrywać ciasteczkami z bezą.
Dekoracyjnie można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz