ciasto "toffi"



Ciasto dla amatorów bardziej słodkich wypieków. Trzy miodowe placki przełożone kajmakiem, bitą śmietaną i orzechami. Mnóstwo słodkich pysznych kalorii:)

*foremka 25*34 cm

Składniki:
na ciasto:
  • 75 g masła 
  • 4 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 900 g maki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki sody 
  • 3 łyżki mleka

 Masło rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę i sodę rozmieszaną w mleku. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować na wielkość blaszki, upiec każdy placek osobno w 200*C przez około 10 minut. Placki po upieczeniu są bardzo twarde, należy je upiec dwa dnie wcześniej, odmiękną po przełożeniu.

na przełożenie: 

  • puszka kajmaku
  • 700 ml śmietanki kremówki
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • łyżka cukru pudru
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Posiekane orzechy podprażyć na suchej patelni. Foremkę, w której piekły się ciasta wyścielić papierem.  Na dnie położyć jeden miodowy blat.Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku Kremówkę ubić na sztywno, wlać żelatynę. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać 2-3 łyżki kajmaku. Do drugiej cukier puder. Na ciasto wyłożyć krem z kajmakiem, przykryć kolejnym ciastem i szybko wyłożyć pozostałą śmietanę. Na wierzchu położyć ostatnie ciasto. Górę posmarować resztą kajmaku i posypać orzechami.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz