Ciasto dla amatorów bardziej słodkich wypieków. Trzy miodowe placki przełożone kajmakiem, bitą śmietaną i orzechami. Mnóstwo słodkich pysznych kalorii:)
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 75 g masła
- 4 łyżki miodu
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 900 g maki
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki mleka
Masło rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę i sodę rozmieszaną w mleku. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować na wielkość blaszki, upiec każdy placek osobno w 200*C przez około 10 minut. Placki po upieczeniu są bardzo twarde, należy je upiec dwa dnie wcześniej, odmiękną po przełożeniu.
na przełożenie:
na przełożenie:
- puszka kajmaku
- 700 ml śmietanki kremówki
- 1,5 łyżki żelatyny
- łyżka cukru pudru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Posiekane orzechy podprażyć na suchej patelni. Foremkę, w której piekły się ciasta wyścielić papierem. Na dnie położyć jeden miodowy blat.Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku Kremówkę ubić na sztywno, wlać żelatynę. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać 2-3 łyżki kajmaku. Do drugiej cukier puder. Na ciasto wyłożyć krem z kajmakiem, przykryć kolejnym ciastem i szybko wyłożyć pozostałą śmietanę. Na wierzchu położyć ostatnie ciasto. Górę posmarować resztą kajmaku i posypać orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz