Kiedy zostaje mi mięso i trochę rosołu robię taka potrawkę. To doskonałe danie na poniedziałek, bo robi się je szybko. Podaję z ziemniakami i buraczkami. Taką potrawkę lubią szczególnie moje dzieci, bo jest delikatna i zawiera groszek. Groszek u nas to warzywo numer jeden:)
Składniki:
- około 300 g mięsa z rosołu (kurczak, indyk, królik)
- cebula
- 2 ogórki kiszone
- 2 szklanki rosołu lub ewentualnie wody
- szklanka marchewki z groszkiem ( z mrożonki)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki
- łyżka śmietany
- sól,pieprz
- łyżka oleju lub masła
Mięso obrać ze skóry i kości, pokroić drobno. Cebulę posiekać, ogórka również. Na patelni rozgrzać olej (lub masło), wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać mięso, marchewkę z groszkiem i zalać rosołem. Dusić pod przykryciem około kwadransa. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić. Mąkę i śmietanę rozmieszać z odrobiną wody, wlać do potrawki i mieszając zagotować. Gotowe:)
Bardzo dobry blog i super wpis.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.