Jesteśmy ogromnymi fanami musu czekoladowego, dlatego kiedy na stole pojawiło się to ciasto to już wiedziałam, że zniknie w momencie. Ostatnio częściej goszczą u nas ciasta bez pieczenia i jak się okazuje nie są wcale gorsze. Skoro można ułatwić sobie pracę, to dlaczego nie:)
*foremka 25*34 cm
Składniki:
- 2 duże paczki herbatników maślanych
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 125 g masła
- 3 łyżki cukru
- 500 ml śmietanki kremówki
- 220 g czekolady deserowej
Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Połowę mleka zagotować z masłem. W reszcie rozmieszać budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i ugotować na gęsto. Od razu wylać na herbatniki i położyć na budyniu kolejną warstwę herbatników.
Odstawić do wystudzenia. Kiedy ciasto przestygnie posmarować je powidłami i rozłożyć ciastka.
W rondelku zagotować wodę. Wyłączyć i ustawić na nim miskę tak, żeby nie dotykała wody. Do miski wrzucić 200 g połamanej czekolady. Wlać 2-3 łyżki kremówki i mieszać aż czekolada się rozpuści. Ubić na sztywno pozostałą kremówkę i zmiksować ją z rozpuszczoną czekoladą. Połowę tak powstałego musu czekoladowego wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnią częścią herbatników i wyłożyć resztę musu. Na wierzch zetrzeć pozostałe 20 g czekolady. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze zastygło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz