Ciasto w formie keksa ale nie tylko z bakaliami a z dodatkiem również soczystych jabłek. Nie jest to piernik choć kolor i duża ilość cynamonu mogą zmylić. Ciasto jak najbardziej w świątecznym klimacie i mimo, że proste to bardzo smaczne.
*keksówka 35 cm
Składniki:
- 5 jajek
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 200 g miodu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- garść rodzynek
- garść suszonych daktyli
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Na suchej patelni skarmelizować 50 g cukru. Wlać 100 ml wody i zagotować mieszając, aż się rozpuści. Masło utrzeć z resztą cukru i żółtkami. Dodać przestudzony karmel, miód, mąkę,proszek do pieczenia, przyprawy, zmiksować. Delikatnie wymieszać z pianą z białek i wylać do keksówki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle posiekać. Dodać do ciasta, wrzucić też rodzynki, wymieszać. Piec w 180*C około 50 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wygląda apetycznie. Może na święta zrobię. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń