Delikatny i lekki jak puch sernik pod polewą z chałwy to moja propozycja na weekendowy wypiek. Wyraźna w smaku polewa zupełnie odmieniła smak klasycznego sernika. Był przepyszny.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
- paczka herbatników maślanych
- 1 kg twarogu półtłustego
- 5 jajek
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
na polewę:
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mleka
- 1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g)
Ser zmielić dwukrotnie maszynką lub blenderem.
Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie rozłożyć herbatniki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ucierając nadal dodawać ser i budynie. Kremówkę ubić i delikatnie połączyć z masą serową. Wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Piec w 170*C około godziny. Wystudzić.
Polewa: Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odczekać aż zacznie gęstnieć. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia.
wspaniały!!!
OdpowiedzUsuńpołączenie idealne :)
OdpowiedzUsuń