sernik w polewie z chałwy


Delikatny i lekki jak puch sernik pod polewą z chałwy to moja propozycja na weekendowy wypiek. Wyraźna w smaku polewa zupełnie odmieniła smak klasycznego sernika. Był przepyszny. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:

  • paczka herbatników maślanych
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 5 jajek
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
na polewę:

  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g)
Ser zmielić dwukrotnie maszynką lub blenderem. 

Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie rozłożyć herbatniki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ucierając nadal dodawać ser i budynie. Kremówkę ubić i delikatnie połączyć z masą serową. Wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Piec w 170*C około godziny. Wystudzić.  

Polewa:  Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odczekać aż zacznie gęstnieć. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia.

2 komentarze: