kawa chai latte


Chai latte to popularny napój serwowany w Indiach, można go wypić na każdej ulicy, dworcach i placach. I  to za gorsze. Można też w mig przygotować w domu, jeśli akurat nie wybieramy się do krainy hinduizmu.

Ta kawa nie ma co prawda takiego kopa jak tradycyjna parzona ale za to jest ciekawa w smaku. A to nie tylko za sprawą połączenia herbaty, kawy i mleka ale też dzięki aromatycznym przyprawom. Duża ilość spienionego mleczka czyni ją łagodną i delikatną. Jak dla mnie wystarczy za cały deser. 

Do doprawienia kawy użyłam gotowej mieszanki przypraw ale możecie też zrobić ją sami. 
Wystarczy wymieszać przyprawy, najlepiej od razu więcej i zamknąć w słoiczku na zapas. 

Składniki na 1 kawę:

  • łyżeczka kawy mielonej
  • torebka czarnej herbaty
  • 200 ml mleka 3.2%
  • łyżeczka przyprawy do chai latte + odrobina do posypania( cynamon, kardamon, wanilia, cukier)
  • opcjonalnie łyżeczka miodu
Kawę wymieszać z przyprawą, zalać 50 ml wrzątku, zaparzyć i przelać przez sitko. Herbatę zalać 50 ml wrzątku, posłodzić miodem i dodać do kawy. Przelać do wysokiej szklanki. Mleko spienić spieniaczem do mleka (ciepłe) lub przez ekspres (wtedy spieniamy zimne). Wylać do szklanki. Wierzch kawy posypać przyprawą. 



1 komentarz:

  1. Kiedyś często chodziłam do Costy na Chai Latte, bardzo dobre ;)

    OdpowiedzUsuń