Chai latte to popularny napój serwowany w Indiach, można go wypić na każdej ulicy, dworcach i placach. I to za gorsze. Można też w mig przygotować w domu, jeśli akurat nie wybieramy się do krainy hinduizmu.
Ta kawa nie ma co prawda takiego kopa jak tradycyjna parzona ale za to jest ciekawa w smaku. A to nie tylko za sprawą połączenia herbaty, kawy i mleka ale też dzięki aromatycznym przyprawom. Duża ilość spienionego mleczka czyni ją łagodną i delikatną. Jak dla mnie wystarczy za cały deser.
Do doprawienia kawy użyłam gotowej mieszanki przypraw ale możecie też zrobić ją sami.
Wystarczy wymieszać przyprawy, najlepiej od razu więcej i zamknąć w słoiczku na zapas.
Składniki na 1 kawę:
- łyżeczka kawy mielonej
- torebka czarnej herbaty
- 200 ml mleka 3.2%
- łyżeczka przyprawy do chai latte + odrobina do posypania( cynamon, kardamon, wanilia, cukier)
- opcjonalnie łyżeczka miodu
Kawę wymieszać z przyprawą, zalać 50 ml wrzątku, zaparzyć i przelać przez sitko. Herbatę zalać 50 ml wrzątku, posłodzić miodem i dodać do kawy. Przelać do wysokiej szklanki. Mleko spienić spieniaczem do mleka (ciepłe) lub przez ekspres (wtedy spieniamy zimne). Wylać do szklanki. Wierzch kawy posypać przyprawą.
Kiedyś często chodziłam do Costy na Chai Latte, bardzo dobre ;)
OdpowiedzUsuń