sernik z czerwoną porzeczką w galaretce


Lekki pieczony serniczek, osadzony na moich ulubionych biszkoptach z kakaowym środkiem. Żeby nie był zbyt słodki przełamałam go galaretką z czerwonej porzeczki. Zaskoczyłam gości takim połączeniem, bo okazało się nowością. I to bardzo smaczną. Serniczek idealny na wiosnę. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:

  • paczka biszkoptów z kakaowym środkiem
  • 1 kilogram sera na sernik z wiaderka
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 500 ml czerwonej porzeczki w kompocie (może być z puszki)
  • galaretka truskawkowa
Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty.  Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, olej, budynie. Na końcu delikatnie wmieszać pianę. Wyłożyć na biszkopty. Piec w 170*C około 45 minut. Wystudzić. 

Kompot porzeczkowy wlać do garnka, zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę i wymieszać. Odstawić. Kiedy zacznie tężęć wylać na sernik i wstawić do lodówki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz