Lekki pieczony serniczek, osadzony na moich ulubionych biszkoptach z kakaowym środkiem. Żeby nie był zbyt słodki przełamałam go galaretką z czerwonej porzeczki. Zaskoczyłam gości takim połączeniem, bo okazało się nowością. I to bardzo smaczną. Serniczek idealny na wiosnę.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
- paczka biszkoptów z kakaowym środkiem
- 1 kilogram sera na sernik z wiaderka
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 opakowanie budyniu śmietankowego
- 500 ml czerwonej porzeczki w kompocie (może być z puszki)
- galaretka truskawkowa
Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, olej, budynie. Na końcu delikatnie wmieszać pianę. Wyłożyć na biszkopty. Piec w 170*C około 45 minut. Wystudzić.
Kompot porzeczkowy wlać do garnka, zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę i wymieszać. Odstawić. Kiedy zacznie tężęć wylać na sernik i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz