kotleciki mielone z kaszą i marchewką



Te kotleciki moje córki pokochały od pierwszego razu. Zjadły na obiad a później jeszcze jak my za dawnych czasów biegały po podwórku z kotletem w ręce. 
Dodatek kaszy jaglanej fajnie odmienił smak zwykłych mielonych, marchewka nadała chrupkości a curry egzotycznego smaku. Do tego duuużo czosnku i zielonej cebulki. Można je podac klasycznie z ziemniakami i buraczkami a mogą też być fajną wkładką do domowych burgerów.  A tak poza tym ten przepis się przyda kiedy będziecie mieć mało mięsa mielonego a zapotrzebowanie na więcej kotletów. No po prostu palce lizać. 

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 50 g kaszy jaglanej
  • duża marchewka
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • kajzerka
  • curry, sól, pieprz, słodka papryka
  • zielona cebulka
  • olej do smażenia
  • 3-4 łyżki mąki
Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Kajzerkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Cebulę, zieloną cebulkę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Wszystkie te składniki połączyć, wbić jajko, dodać przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę, żeby dobrze się wymieszało. Formować kotleciki, obtaczać w mące i powoli smażyć z obu stron na złoto. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz