Ciasta z owocami najlepsze są w wersji prostej, taniej, szybkiej. Ten przepis wspaniale nada się na wypadek niespodziewanych gości albo kiedy chce nam się ciasta a w domu nie ma wyszukanych składników. Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców a wierzch dodatkowo posypać kruszonką.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 4 łyżki zimnej wody
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
- łyżka cukru pudru
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
pysznie puszysty :)
OdpowiedzUsuń