biszkopt budyniowy z truskawkami


Ciasta z owocami najlepsze są w wersji prostej, taniej, szybkiej. Ten przepis wspaniale nada się na wypadek niespodziewanych gości albo kiedy chce nam się ciasta a w domu nie ma wyszukanych składników. Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców a wierzch dodatkowo posypać  kruszonką. 

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek
  • łyżka cukru pudru
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek.  Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz