miodowo-maślane rogale

Obiecałam sobie, że do Świąt już powstrzymam się od pieczenia i dam piekarnikowi odpocząć chociaż te trzy dni. Cóż, uzależnienie od miksera i piekarnika jest jednak silniejsze. Zresztą co robić cały dzień w domu, gdy mąż w pracy, rodzina daleko a po głowie chodzą  nowe przepisy. Ten przepis znalazłam na blogu domowe-wypieki.blox.pl. No po prostu nie da się powstrzymać. Wczoraj było słodko - bezowo, więc dziś coś lżejszego. Rogaliki maślane, posypane makiem. Chyba każdy lubi takie z dżemem i kubkiem kakao. Na śniadanie z nimi nie zdążyłam, ale na kolację będą jak znalazł.
Przepis jest idealny. Nic dodać, nic ująć. Tylko piec. 




Składniki (ok 12 sztuk)

500g mąki
2 łyżki miodu
5 łyżek ciepłej wody
30 g drożdży
100 mleka
50 g masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru

mak i roztrzepane jajko na wierzch (ja posypałam też odrobiną sezamu i cukru z cynamonem)



Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.

Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).

Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.

Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. 

Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni 

2 komentarze:

  1. idealne na śniadanie!
    z kubkiem gorącego kakao.. już sobie wyobraziłam taki leniwy poranek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmelitka- nie leń sie tylko dzis rób rogale, a jutro bedziesz miała takie leniwe śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń